17 juli 2010

oklara regler vid fotograferandet av människor

på sista tiden har jag märkt hur pass dåligt folk kan de regler som handlar om fotografering av människor och personer. det är inte så strikta regler som många tror, tvärtom så är reglerna väldigt få och många tror knappt på dom när man säger hur det egentligen ligger till. jag tänker ge er några saker ni borde memorera inför framtiden.

vad får jag fotografera?
allt, vart du vill förutom där det tydligt är skyltat att det råder fotoförbud. det råder också fotograferingsförbud vid/på skyddsobjekt.
får jag fotografera människor på t.ex. gatan?
ja, tjänstemän och rubbet.
måste jag be om lov innan jag tar en bild?
nej, du kan ta bilder hur du vill men detta handlar också om etik och moral, det är trevligast om du frågar innan du tar bilderna.
men om dom ber mig att vara vänlig att sluta, måste jag sluta då?
nej, dom har ingen rätt att bestämma över dig. du får ta hur många bilder du oavsett vad dom säger.
får jag stå nära och ta bilder på dom?
ja, sålänge du inte håller fast dom eller hindrar dom från att röra sig så kan du stå väldigt väldigt nära utan att dom har något att säga till om.
får jag ta kränkande bilder?
ja, du får fotografera vem, var och när du vill eftersom det inte finns något sådant som kränkande bilder. du får ta bilder på vem som helst, oavsett om denne t.ex. är naken eller inte.du får också ta bilder på grannen som är naken på sin gård, sålänge du själv befinner dig på din mark eller i din lägenhet etc.
om någon ber mig radera bilderna, måste jag göra det då?
nej, ingen kan ta ifrån dig bilderna eller tvinga dig att radera dom.det krävs en åklagare för att du ska kunna bli av med dom.

för fler nyfikna så finns den här artikeln http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm som är skriven av Mikael Pertmann till ert förfogande.

3 kommentarer:

  1. Sen ska man kanske tillägga att du får ta dessa bilderna "för privat bruk", med allt vad det innebär :P

    Du kan inte fota vem som helst och använda kommersielt t.ex.

    SvaraRadera